Baggrund
Man tjener urimeligt lidt, når ens musik bliver spillet på musiktjenesterne – uanset om det er Spotify, Apple Music eller Tidal. Det skal vi have gjort noget ved. Igennem de seneste 10 år er der sket et markant fald i musikernes, artisternes, og musikproducernes indtægter fra indspillet musik – på trods af, at indspillet musik hvert minut giver milliarder af mennesker store oplevelser.
Faldet i indtægten er sket fordi de forretningsmodeller, der anvendes på de store musiktjenester, skaber stor værdi for musiktjenesterne og forbrugerne, men ikke for dem som spiller musikken. For eksempel har den største musiktjeneste Spotify indført en 1000-streams-regel. Den betyder at de musikere, der har under 1000 streams på deres tracks slet ingen betaling får. Det betyder, at der er musikere der lægger arbejdstimer, blod, sved og tårer i deres værker, uden at få betaling. Samtidig tager Spotify, det de tjener på de mindst spillede kunstnere, og giver pengene til dem der i forvejen tjener mest.
Dette er åbenlyst uretfærdigt og skal ændres. Nu har vi chancen.
Ændring af loven er nødvendig
Den udnyttelse af musikindspilninger, der sker på musiktjenesterne, kan slet ikke sammenlignes med de gammelkendte udnyttelsesvinduer eksemplarsalg og radioudsendelse. Og det har ført til åbenbart urimelige resultater, at branchen har anvendt vilkår og betaling – overtaget fra den gamle verden – på den nye virkelighed.
Det er derfor nødvendigt at tænke nyt. Der er brug for en mekanisme, der kan sikre, at alle musikudøvere har ret til en rimelig og fair betaling, når de bliver spillet på musiktjenesterne.
Vi vil have indført en ny vederlagsret for musikere, artister og musikproducere, når deres udgivne lydoptagelser gøres tilgængelige on-demand – for eksempel på musiktjenester som Spotify, Apple Music og Tidal. Denne vederlagsret skal administreres af et forvaltningsselskab, som for eksempel Gramex. Vederlaget skal betales af musiktjenesterne.
International medvind
Ikke alene i Europa men på verdensplan er der heldigvis stemning for, at der skal gøres noget ved de alt for lave streamingvederlag til musikerne. FNs ophavsretsorganisation, WIPO, udgav i juni 2021 en rapport, der både påpeger urimeligheder ved de eksisterende betalingsmodeller og giver en række gode forslag til, hvordan vi kan komme problemet med den alt for dårlige betaling til musikudøverne til livs. En af rapportens anbefalinger er en ny vederlagsret som den, vi ønsker indført i dansk lov.